Председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић изјавио је данас да је због оптужби из Сједињених Америчких Држава (САД) неизбежна истрага против директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина. 

 

Драшковић је агенцији Бета казао да власт, између Вулина и Србије, мора изабрати Србију. 

„Оптужбе против Вулина су такве да је истрага у Србији неизбежна. И његова смена, такође. Неизбежно је и потпуно блокирање малигног утицаја руских служби у Србији, јер је то, пре свега, у интересу Србије, а не Америке“, рекао је он. 

Драшковић је навео да је увођење санкција директору БИА Александру Вулину од стране америчке владе очекивана одлука. 

„Познат ми је већ одавно став САД да Александар Вулин не може обављати функцију руководиоца Службе безбедности. Кад је постављен, у неколико наврата тражена је његова смена, из свих разлога наведених у одлуци Министарства финансија САД. Више пута давана су обећања Вашингтону да ће Вулин бити уклоњен, али се то није десило. Америчка порука је јасна: Србија не може бити ни Колумбија ни Белорусија“, истакао је Драшковић. 

На питање Бете какве могу бити последице по Србију због санкционисања директора БИА од стране најмоћније државе на свету, председник СПО-а је рекао да Србија може да буде изолована као деведесетих година. 

„Последице могу бити веома тешке. Америчку одлуку следиће државе НАТО алијансе и ЕУ. Тиме би започела нова изолација Србије, као деведесетих, што се не сме дозволити“, оценио је. 

Упитан какав одговор тим поводом би требало очекивати од власти у Србији, Драшковић је казао да власт мора озбиљно да схвати америчку одлуку. 

„Очекујем да власт озбиљно схвати америчку одлуку, да не понови грешке из деведесетих. Између Вулина и Србије, мора се одабрати Србија“, нагласио је Драшковић, чија је странка коалициони партнер владајуће Српске напредне странке (СНС). 

Александар Вулин, директор Безбедносно информативне агенције, стављен је на црну листу САД, објављено је на сајту америчког Министарства финансија. 

Како пише у образложењу, Вулин је умешан у међународни организовани криминал, илегалну трговину наркотицима и злоупотребу јавне функције. 

Наводи се да је Вулин је одржавао обострано користан однос са српским трговцем оружјем Слободаном Тешиц́ем, који се такође налази под санкцијама САД, помажући му да се његове илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије. 

„Вулинови поступци су унапредили корупцију у институцијама власти у Србији. Ова дела укључују коришћење његовог ауторитета ради личне користи, укључујући умешаност у ланац трговине дрогом. Он је користио своје јавне позиције да подржи Русију, омогућујући малигни утицај Русије, чиме је умањена безбедност и стабилност Западног Балкана, а Русији обезбеђена платформа за даље ширење свој утицаја у региону“, пише на сајту Министарства финансија САД. 

Коментаришући оптужбе на рачун директора БИА, председник Србије Александар Вучић је казао да кокаин није пронађен у Вулиновом кабинету већ у Белој кући у Вашингтону и да је једини разлог напада на Вулина његова блискост с Русијом.