Председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић рекао је да не постоји већа и друга шанса за Србију осим прихватања немачко - француског плана и да ће након тога односи између Срба и косовских Албанаца бити бољи и него односи косовских Албанаца и Албанаца у Албанији.

"Ако хоћемо да нестане граница између Косова и Србије, нема веће, нити другачије шансе осим овог плана. И Косово и Србија у ЕУ и у НАТО, нема граница, једна територија, помирење, сарадња - када се то деси, а мора да се деси, односи између Срба и косовских Албанаца биће много бољи него и косовских Албанаца и Албанаца у Албанији", рекао је Драшковић за Тан‌југ.

Он је рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говорио да неће да формира Заједницу српских општина, али да то више не говори те да претпоставља да је то последица "америчког притиска".

“Курти је говорио да неће да је формира, више то не говори, под снажним америчким притиском прихватио је да се спроведе Бриселски споразум из 2013.”, рекао је Драшковић.

На питање да ли верује да ће се статут заједница са српском већином појавити пред Вучићем и Куртијем на наредним преговорима у Бриселу, 2. маја Драшковић је рекао да је могуће да ће се појавити неки нови принципи који “нису противни, према албанском схватању, Уставу Косова”.

Драшковић је оценио да одлука да Срби напусте институције на северу Косова погрешна што за последицу има и то да Срби не учествују на предстојећим изборима на Косову.

“Ово је била права прилика, да на овим изборима Срби поврате власт, да имају сву полицију, судску и институционалну власт на северу Косова, и да се са тих позиција боре за ЗСО”, оценио је Драшковић.

Он је рекао да ако Србија жели да буде чланица Европске уније мора да следи политику Европске уније и да око тога не сме да постоји колебања ни премишљања.

“Са друге стране санкције Русији биле би санкције режиму и велика подршка Србије жртви агресора – украјинском народу и другој жртви, руском народу. Погледајмо шта се са руским народом догађа у Русији, каква је то диктатура људе убијају, хапсе, премлаћују, никаквог закона нема, свако противљење овом бесмисленом рату се проглашава издајом за коју можете да добијете доживотну робију. Тако да, да – санкције тој политици, одмах и безусловно”, рекао је Драшковић.

Лицемерно је, додаје он, да је Србија на европском путу, да жели у ЕУ али да је “НАТО алијанса непријатељ”.

“Како је то могуће, да хоћемо у ЕУ да су нам границе држава ЕУ пријатељи, а да су нам те исте државе жестоки непријатељи као чланице једног војног савеза”, истиче Драшковић.

Он је рекао да га је страх да ће Србија пропустити и ову прилику јер, како је рекао “никада нисмо пропустили прилику да пропустимо прилику” али и да се нада да ће разум превладати и да ће доћи до реализације “америчко – европског” плана.