Нама добро познати Владимир Жириновски (75), председник Либерално-демократске партије Русије, преминуо је од последица короне 6. априла ове године.

На страначкој лидерској функцији заменио га је српској јавности непознати Леонид Слуцки, политичар који по екстремизму нимало не заостаје за својим претходником. После завршетка борби за украјински град Мариупољ изјавио је да „све заробљене украјинске војнике треба стрељати и да не заслужују да живе“.

У овом тексту анализираћемо његов службени профил, јер показује све наказности садашњег руског политичког система. На место првог човека ЛДПР-а Слуцки је изабран једногласно 27. маја, а претходно је већином гласова постао шеф посланичке групе у Државној думи. Формално су га изабрали чланови партије, али несумњиво да је све урађено у режији руских безбедносних служби, јер је једином противкандидату било онемогућено да се нађе на гласачком листићу, а Слуцки је идеална личност за такву позицију, пошто је привидно на челу опозиционе странке, а заправо је део руководеће руске политичке, економске, безбедносне и верске структуре.

Као таквом, њему је практично све дозвољено. Изузет је од било какве судске и политичке одговорности, иако би се у свакој, иоле уређеној правној држави, уместо у парламенту, налазио на месту предвиђеном за људе с друге стране закона. Слуцки је човек који као припадник „системске опозиције“ оправдава све Путинове потезе – заузимање Крима, интервенцију у Сирији, измене Устава које омогућавају продужетак председничких мандата, напад на Украјину…

Леонид Едуардович Слуцки рођен је 1968. године у Москви. Дипломирао је на Московском машинском институту и Институту за економију и статистику. Пре него што ће 2000. године први пут постати посланик руске Државне думе радио је у банкама. Од тада је непрекидно депутат, а 2016. изабран је, на предлог Жириновског, а уз сагласност Путина, за председника парламентарног Комитета за међународне односе. Од 2014. налази се на списку санкционисаних особа које су сачиниле Европска унија и САД.

И све је то у сенци нечувених скандала који се везују за име једног од најистакнутијих руских политичких делатника. Опозиционар Алексеј Наваљни, који се налази у затвору, и његова Фондација за борбу против корупције, објавили су 8. марта 2018. резултате истраге о имовини Леонида Слуцког и оптужили посланика за незаконито богаћење, пошто његова породица нема никакав званичан посао, а укупни породични приходи им не дозвољавају да поседују три скупоцена аутомобила (два „bentlija continental flying spur“ и „bentayga“ који коштају око тридесет милиона рубаља или пола милиона евра и још један Мерцедес „maybach“).

У истрази Наваљног наводи се да је послаников аутомобил починио чак 825 саобраћајних прекршаја који наравно нису плаћени. Све су то направили возачи мајбаха, аутомобила који је касније нестао из декларације Слуцког, али у стварности, као што се могло видети на ТикТок налогу његове ћерке Лидије и даље га користе он или други чланови породице.

„За казне, признајем, постојао је дуг. Сада га нема“, изјавио је Слуцки у интервјуу за часопис „Сноб“. Ипак, ТикТок посланикове кћерке показује да возачи њеног оца и даље крше саобраћајна правила. Лидија Слуцка је 29. јуна 2021. објавила видео на ТикТоку снимљен, како се може закључити по детаљима унутрашњости, у аутомобилу са регистрацијом А700МP77 – истом оном који је већ користио Леонид. Иако је лимузина регистрована на његову супругу, није унета у декларацију посланика. Наваљнијева истрага показала је и да Слуцки већ десет година изнајмљује шумско земљиште од једног хектара поред своје даче у московском приградском насељу Рубљовки и да га никада није пријавио.

У јануару 2017. програмер Сергеј Полонски обратио се генералном тужиоцу Русије Јурију Чајки са захтевом да се покрене кривични поступак против посланика Државне думе Владимира Ресина и Леонида Слуцког. Према његовим речима, два депутата су од њега изнудила мито и добила 990 м² у пентхаусу Кутузовске ривијере „за извршење уговора“. Истовремено, Фонд за борбу против корупције пронашао је пентхаус вредан више од 400 милиона рубаља, односно 6,6 милиона евра, у власништву супруге Слуцког. Стан је површине 562 квадратних метара и налази се у елитном стамбеном комплексу.

Како је извештавао сервис Радио Слободе на руском језику, Слуцки и његова породица већ четири године користе вилу у комплексу Six Sensis Kaplakaya турском граду Бодруму на Егејском мору. Политичарева млађа кћерка и супруга већи део године проводе у овом објекту, који Слуцки није пријавио у обавезној декларацији о имовном статусу. Како су руски независни медији успели да утврде, вила коју користи породица Слуцки има два нивоа и укупну површину од 743 квадратна метра, а рачунајући двориште и базен и преко хиљаду и по. Кућа се састоји од седам спаваћих соба, терасе, вешераја, канцеларије, оставе, просторија за особље и гараже за два аутомобила. Процењује се да је вредност такве виле око три милиона евра, а изнајмљивање по дану кошта 2.600 долара.

Пре почетка рата у Украјини једанаестогодишња кћерка лидера ЛДПР-а, поменута Лидија, објављивала је на свом блогу видео-снимке из престижне америчке школе у Швајцарској „Tasis“ у којој школарина износи преко 87 хиљада долара годишње. Они који су пажљиво анализирали њене објаве из Швајцарске, закључили су да живи у хотелу с пет звездица „Villa Principe Leopoldo“, у близини Лугана. У овом објекту једно ноћење кошта између 1.200 и 1.400 долара. Први пут се за Лидију сазнало 2018. године, када је истраживачка мрежа Медуза утврдила да похађа елитну школу „Prezident“ у Жуковки, поред Москве, где је годишња школарина два милиона рубаља или 33 хиљаде евра.

За старију кћерку Ирину независни истраживачи утврдили су да последује парцелу и вилу од скоро шест стотина квадратних метара и да је њихова вредност око 140 милиона рубаља, што је око два милиона и три стотине хиљада евра.

Слуцки има веома блиске везе с врхом Руске православне цркве и патријархом Кирилом. Јавност је била констернирана када је посланик 2011. хеликоптером робинсон Р44 слетео у порту једног од најпоштованијих руских манастира тик између патријархових одаја и манастира Свете Тројице у Сергејевом Пасаду. Снимак овог десанта брзо је постао виралан и подстакао је оптужбе за непоштовање светиње и верника, али су патријарх и епископи стали у одбрану свог пријатеља.

А посланика је државни врх својски бранио и када се нашао у средишту секс скандала. У фебруару 2018. дописница руског сервиса Би-Би-Сија Фарида Рустамова, продуценткиња ТВ канала Дожд Дарија Жук и новинарка РТВи Јекатерина Котрикадзе оптужиле су Леонида Слуцког за сексуално узнемиравање.

Рустамова је изјавила да ју је политичар додиривао по интимним деловима тела, а запис на њеном диктафону сведочи о дијалогу:

– Имам младића, Леониде Едуардовичу.

– Остави га.

– Не желим.

– А зашто?

– Желим да се удам за њега.

– Одлично, бићеш његова жена, а моја љубавница.

Скандалозне публикације су током те године имале широку медијску покривеност, била је формирана и парламентарна комисија која је истраживала случај, а новинари су одлучили да бојкотују Слуцког, па и рад Доњег дома руског парламента. Све узалуд, јер је службени представник за штампу руског председника Дмитриј Песков одбио да коментарише скандал, а парламентарна комисија је закључила да посланик није учинио никакав прекршај.

Оно мало преосталих независних медија у Русији коментарисали су да је овај пример симбол некажњивости и кастинског система актуелне власти у Русији.

Када код нас у многим медијима потпуно некритички хвале режим у Русији и препоручују нам га као узор, добро је да знамо и ове чињенице.