На двадесетој годишњој међународној конференцији Фонда јединства православних народа, која је од 10. до 13. фебруара одржана у Нишу, у име Народне скупштине Републике Србије учествовао је народни посланик Александар Чотрић, који је указао на тежак положај српског становништва на Косову и Метохији.

Чотрић је нагласио да је „посебно значајно да међународне снаге, под окриљем Уједињених нација и Европске уније заштите верске објекте Српске православне цркве, свештенство и монаштво на Косову и Метохији, који су од 1999. године изложени сталним нападима, претњама и провокацијама албанских терориста и екстремиста“.

– Од повлачења српских војних и полицијских снага, на Косову и Метохији уништено је, оштећено и оскрнављено око 150 цркава, манастира и других објеката – рекао је Чотрић.

– Такође је покрадено или уништено више од 10.000 икона, црквених уметничких и богослужбених предмета, а уништено је или оштећено око 6.000 надгробних споменика на око 350 српских православних гробаља, док на више од 50 српских православних гробаља не постоји ниједан читав споменик – истакао је посланик Чотрић.

Он је захвалио Фонду јединства православних народа који пружа велику дипломатску подршку Србији, континуирано упућује хумантирану помоћ српском становништву на Косову и Метохији и омогућава српским ученицима из овог дела наше земље да посећују Русију и упознају ову велику земљу, њену културу и знаменитости.

На конференцији у Нишу учествовало је стотинак представника из двадесет европских земаља, међу којима су били и представници из земаља Европске уније - Пољске, Румуније, Бугарске, Чешке, Летоније, Естоније, Словачке, Грчке...