– Пре јесени мислим да не можемо имати покрајинске изборе. Реално је да се након одржаних републичких иде у процес формирања Владе Србије, која треба да почне да ради, а онда иде лето и некако је реално очекивати да је избори за војвођански парламент десе на јесен, али је тешко лицитирати о томе у којем месецу.

Но, већ са затварањем биралишта ванредних републичких избора биће интересантно какав ће бити однос ДС-а и његових коалиционих партнера, у Војводини на првом месту, јер ће од тога зависти и већина у Скупштини Војводине – изјавио је у интервјуу „Дневнику“ потпредседник СПО-а и посланик те странке у Скупштини Србије Жика Гојковић, један од функционера заслужних за обрт политике СПО-а, који је водио, најпре у Војводини, сарадњи с напредњацима, а финализован је каолиционим споразумом и наступом на републичким изборима на листи СНС-а „Александар Вучић – Будућност у коју верујемо“.

Гојковић каже да ће избори 16. марта на власт у Србији довести владу десног центра, са странкама окупљеним око СНС-а као стожерном и с мандатом од четири године.

Колико је реалан захтев СПО-а за што хитније одржавање покрајинских избора?

– Сада је више него реалан. Имамо одлуку УСС-а, која је начела питање легитимитета покрајинске власти. Чињеница је, при том, да ДС све теже сарађује с коалиционим партнерима у војвођанској власти, ЛСВ-ом и СВМ-ом, који су у многим општинама с демократама раскинули сарадњу и прешли на страну СНС-а, што се види и у Суботици. Оно што се одиграло последње и можда и „закуцало“ ДС је излазак Бориса Тадића из странке, а за њим ће кренути део људи, па самим тим и посланика ДС-а у покрајинском парламенту. Како ће они размишљати и даље радити, видећемо, али је сасвим сигурно да ДС више није она снага која је потврђена на изборима 2012. и њихов легитимитет се више не може потврђивати до сада оствареним резултатима. Политичка сцена у Војводини се променила и сигуран сам у то да ће чак и овај изборни закон какав је – а ишао је највише наруку ДС-у – показати да је та странка далеко испод оног што је освојила на прошлим изборима. Потврда тога ће бити републички избори 16. марта, након којих ће ДС имати још мању подршку грађана.

У Покрајини у овом тренутку имамо изјаве председника Скупштине Иштвана Пастора да се пиште Статут, како је тражио УШ, и све време из опозиционих редова упозорење лидера ДСС-а Војислава Коштунице да се мора поштовати уставна процедура, односно исписати закон о надлежностима Покрајине, па на основу њега саставити статут?

– То што прича ДСС је њихов поновљен, и наравно легитиман став. А шта ће од свега тога испасти – мислим да све странке на власти у Војводини још мало купују време изјавама, чекајући расплет ситуације након републичких избора, а тада ће у складу са својом позицијом, коју ће покушати да наметну на републичом нивоу, дефинисати и своје интересе када је у питању покрајински.

СПО је до сада имао различите коалиционе партнере, а сада сте у блоку странака које је окупио СНС?

– Јесте СПО био у различитим коалицијима, као и већина других странака, али у тим коалицијама нисмо мењали свој програм. Ми смо данас у коалицији са СНС-ом с програмом чишћења свих препрека на путу европских интеграција, стварања правне државе, примене Бриселског споразума и, наравно, снажнијих економских реформи, где се до сада најмање урадило, и када су у питању све претходне владе, па и ова последња. С друге стране, у коалицији смо у којој преовлађују десничарске странке, и овај пут ћемо имати готово чисту десничарску владу, па је сасвим логично да се СПО нађе ту. Ми ћемо у тој коалицији бити јачи него што смо били до сада – мислим на парламентарну заступљеност – па ће самим тим и снага и глас СПО-а бити јачи. Очекујемо да будемо корективни фактор у новој власти, нисмо спремни за било коју врсту трговине и труле компромисе већ искључиво да се нађемо око тачака које сам навео, а представљају пројектни задатак. Верујем да је СНС истог мишљења.