Српски покрет обнове запрепашћен је чињеницом да су оптужбе против бившег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса одбачене и да је овај поступак застарео.

– Човек који је неовлашћено исплатио 38 милиона марака у банке на Кипру, као и 115 милиона марака и 3 милиона долара у држави, а све по налогу Слободана Милошевића, сада је на слободи. Ово је велика мрља на лицу Србије и њеног правосудног система. Српски покрет обнове већ годинама говори о кривичним делима Кертеса, али и осталих виновника пљачке несагледивих размера дириговане с највишег државног врха – изјавио је потпредседник СПО Жика Гојковић, истичући да су неопходне хитне реформе у правосуђу.

– Срамотно ослобађање Кертеса јасно говори о томе колико је наше судство неефикасно радило од 5. октобра до данас. После 14 година, уместо правде дочекали смо пораз. Због тога дајемо безрезервну подршку реформама које предлаже министар правде Никола Селаковић, јер једино оштрим резовима и темељним променама може коначно почети да побеђује правда за све грађане Србије – закључио је Гојковић.

Одбацивањем оптужби против Кертеса, Србија је добрим делом одбацила и прилику да се суди за злочине режима Слободана Милошевића који је годинама пљачкао народ и чије последице трпимо и данас.