Народни посланик СПО Александар Чотрић упутио је отворено писму председнику САНУ Владимиру Костићу у којем предлаже да наша најзначајнија научна и уметничка институција покрене поступак за одузимање звања почасног академика Јосипу Брозу Титу, јер ни по једном критеријуму не заслужује да буде међу српским "бесмртницима".

Чотрић истиче да је Броз примљен у чланство тадашње Српске академије наука 11. новембра 1948. године под огромним политичким утицајем и притиском власти на руководство Академије. "Председник Југославије и Комунистичке партије ни по чему није заслужио ни тада, ни касније да буде у друштву Јосифа Панчића, Јована Цвијића, Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, Иве Андрића, Исидоре Секулић и других великана који су својим делима задужили и српски народ и човечанство", наводи Чотрић. Он додаје да је Броз био скромног знања и још скромнијег образовања, да се није остварио у професијима којима се бавио, да је на политичком плану успоставио једнопартијску диктатуру, а у економији планску привреду и самоуправљање које су негирали и теорија и пракса.

"Брозов режим дозвољавао је само марксистички поглед на свет у науци и уметности и забрањивао је другачије радове и прогањао је слободномислеће ствараоце. Броз је владао на штету Србије и српског народа, доводећи их уставним и правним решењима у положај неравноправности и дискриминисаног народа, посебно у Хрватској, БиХ, Црној Гори и покрајини Косово. Српска краљевска академија је својевремено, упркос притисцима, одбила да у своје редове прими краља Милана Обреновића и зато верујем да ће садашњи састав САНУ одузети звање академика Јосипу Брозу Титу и исправити велику неправду и понижење учињено пре 70 година српској науци и уметности, па и целом српском народу", закључује посланик Чотрић отворено писмо председнику САНУ.