„Путем новчаних дознака у Србију годишње стиже преко три милијарде евра од припадника наше дијаспоре, из око сто земаља света. Дознаке чине 15 посто бруто друштвеног производа Србије и наша земља је на петом месту у свету по висини послатог износа по глави становника“, рекао је Александар Чотрић, народни посланик СПО и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону на регионалној конференцији на тему „Економски потенцијал дијаспоре“ која се одржава у Аману, главном граду Јордана.

Чотрић је указао да највише новца у Србију стиже од дијаспоре из Немачке, на другом месту је Швајцарска, а у врху су и Француска, Аустрија, Турска и Хрватска.

На конференцији коју су заједнички организовали Парламентарна скупштина Савета Европе и јордански парламент, Чотрић је истакао да сваки четврти становник Србије има члана породице или уже родбине у иностранству, док 11 посто људи редовно или повремено добија новац путем дознака, те на тај начин скоро осам стотина хиљада људи имају додатну финансијску подршку.

Посланик Чотрић је рекао да је у Србији у последњих седам година, захваљујући ангажовању председника и Владе Србије, преполовљена незапосленост, инфлација је у том периоду на рекордно ниском нивоу, наша земља је по истраживању „Фајнешел тајмса“ на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, а по привредном расту смо у самом европском врху.

„Све то је утицало и на значајно повећање улагања у српску привреду пословних људи нашег порекла из свету, по чему је Србија позивитан пример и за регион и за целу Европу“, рекао је посланик Чотрић на конференцији која је окупила представнике међународних организација, као и влада и парламената више од тридесет земаља из Европе, Азије и Африке.