Српски покрет обнове поздравља данашње обележавање у Прањанима седамдесет пете годишњице операције „Халиард“ – спасавања више од пет стотина савезничких пилота из оборених авиона, које су прихватили и безбедно вратили у своје јединице припадници Југословенске војске у Отаџбини под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

СПО подсећа да је у мају 1994. године организовао долазак спасених америчких пилота на Равну гору, да је делегација СПО исте године у Чикагу присуствовала обележавању овог догађаја у организацији америчке државе и да је Вук Драшковић 12. септембра 2004. године открио спомен обележје на Галовића пољу код Прањана посвећено овој операцији, највећој такве врсте у Другом светском рату.

На иницијативу Вука Драшковића, тадашњег министра спољних послова Србије и Црне Горе, Сједињене Америчке Државе су Гордани Михаиловић, кћерки генерала 2005. године уручиле орден којим је председник САД Хари Труман 1948. постхумно одликовао њеног оца генерала Драгољуба Дражу Михаиловића. Вођа Равногорског покрета и командант Југословенске војске у отаџбини одликован је највишим америчком војним орденом због великог доприноса победи Савезника и спасавања више од 500 авијатичара САД 1944, чије су авионе Немци оборили изнад Србије.

Нека ови догађаји из прошлости буду надахнуће за обнову пријатељства и савезништва српског и америчког народа и изградњу најбољих могућих односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.

 

Председништво СПО