Позивам институције, политичке странке, медије и део јавности у Републици Хрватској да прекину хајку на Милорада Пуповца, председника Самосталне демократске српске странке и посланика у хрватском Сабору, која је поново покренута због његових ставова којима осуђује физичке нападе на грађане српске националности у суседној држави, као и њихову системску дискриминацију.

Милорад Пуповац је угледни политичар, научник и професор загребачког универзитета који је интересе народа којем припада увек заступао и бранио ненасилним, политичким и парламентарним средствима. И у најтежим временима у односима између Срба и Хрвата залагао се за помирење, суживот два народа и европску перспективу Србије и Хрватске.

Напади и отворене претње којима је Милорад Пуповац изложен последњих месеци од појединаца и група у Хрватској у много чему превазилазе угрожавање његове безбедности из времена ратних сукоба деведесетих година прошлог века.

Крајњи је час да се огласе представници Европске уније, чија је Хрватска чланица, и затраже од хрватских власти да лидера Срба у Хрватској, као и српски народ у тој земљи заштите од неконтролисане провале нетрпељивости и мржње радикалних заступника повампирене усташке идеологије.