Битно је да су разговори почели. Они су на почетку и биће још неколико сесија до почетка изборне кампање.

(Данас) - За сада су позиције прилично удаљене и саговорници се слажу да се ни око чега не слажу, али не искључујем могућност да се постигне договор око најважнијих тема разговора. Конфликти почињу када престане разговор, и обрнуто. Зато је увек боља и мршава нагодба, него дебела парница, каже за Данас Александар Чотрић, заменик председника Српског покрета обнове и народни посланик, коментаришући разговоре власти и опозиције о изборним условима.

* Верујете ли да ће округли столови на ФПН-у довести до позитивних промена на политичкој сцени Србије?

– Надам се да на овом округлом столу неће бити „округло, па на ћоше“, односно да се не разговара ради разговора, већ ради конкретних резултата. Ти разговори могу довести до одређених побољшања изборног закона или бар примене његових одредби.

* Будући да се бавите политиком од обнављања вишестраначја у Србији, увиђате ли било какве сличности између актуелних састанака власти и опозиције и разговора на исте теме вођених током режима Слободана Милошевића?

– Са Милошевићем разговора о изборним условима никада није ни било. Били смо принуђени да учествујемо у изборној трци на сто метара у којој је противник већ био педесет метара испред, а нама су биле везане и руке и ноге и очи. Диктатор је, додуше, о неким другим темама разговарао с неким представницима опозиције, и то оним који су пристајали да код њега тајно долазе на Дедиње. Кад је СПО био опозиција режиму Слободана Милошевића борили смо се против власти која је ратовала са суседима, сукобљавала се са целим светом, била срасла с криминалом, економски уништавала земљу, ликвидирала политичке противнике… РТС, или како ју је Вук Драшковић назвао „ТВ Бастиља“ била је једина телевизија која је могла да се гледа на територији целе Србије, а она је као Чернобиљ лажима о СПО и његовом лидеру контаминирала комплетан медијски простор. Не видим сличност између овог и оног времена, па ни између ондашње и садашње власти.

* Како коментаришете поруке представника Савеза за Србију да ће тај опозициони блок вероватно бојкотовати изборе?

– Увек је лепше победити противника који се бори, него који се унапред преда. Мислим да проблем опозиције нису изборни услови који су, такви какви су, непромењени 20 година, већ немање јасног програма, ни стратешког циља. Ни када је реч о чланству у НАТО алијанси, Европској унији, регионалној сарадњи и помирењу, Косову…

* Да ли ће СПО поново изаћи на изборе на листи СНС-а?

– Ми у СПО-у, пре свега, подржавамо опредељење председника Србије да се наставе и убрзају европске интеграције Србије и да се питање Косова не претвара у „замрзнути конфликт“, већ да се решава активним приступом који ће довести до обострано прихватљивог решења и пуне заштите Срба и њихове верске и културне баштине на том простору. Досадашња седмогодишња сарадња две странке била је уз много разумевања за ставове које делимо и поштовања одређених разлика које међу нама постоје, па верујем да ће тако бити и убудуће.

* У својству народног посланика често путујете у државе Балкана и југоисточне Европе, попут Бугарске, Румуније, Грчке, Албаније… Који су, према Вашем мишљењу, највећи проблеми са којима се суочавају народи на овим просторима? Има ли наде да ће односи међу земљама региона ускоро бити унапређени?

– Пред Балканом и Европом су два пута, како је то још давно рекао тадашњи министар спољних послова Србије Вук Драшковић: „Или ће се Балкан европеизовати, или ће се Европа балканизовати“. Верујем у овај први исход. Све земље које сте поменули већ су, или у Европској унији или у НАТО-у. Чланство у овим организацијама донело им је много тога доброг, пре свега мир, стабилност, економски напредак, веће плате и пензије, боље животне услове, здравију храну и воду, могућност путовања, запошљавања, школовања и лечења на целом простору Европске уније. НАТО је гарант безбедности и суверенитета сваке своје чланице, а све одлуке у овој војно-политичкој организацији доносе се консензусом. Чланство Србије у евроатлантским организацијама значи сарадњу са свим суседима, много више разумевања, дељења заједничке судбине и бесконфликтно решавање могућих спорова. У супротном, можемо да постанемо полигон за надметање великих сила и њихова жртва, а тамо куда пролазе слонови, трава је погажена.

Срби и Албанци заслужују помирење

* Земље Квинте су позвале Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто. Сматрате ли да ће у догледно време бити „расплетен косовски чвор“?

– Разговори су прекинути због енормног повећања такси које је Приштина увела за робу из централне Србије. Косово у септембру очекују парламентарни избори и наставак разговора може се очекивати тек по формирању нове владе у Приштини и укидању такси од сто одсто на српске производе. Зато је велико питање када ће до тога доћи. Није толико ни битно да се постављају одређени рокови до којих се мора постићи споразум, колико је значајно да он буде обострано прихватљив и одржив. Срби и Албанци имали су тешку прошлост и заслужују помирење и бољу будућност у уједињеној Европи.