"Српски покрет обнове подржава јучерашње потписивање Оквирног споразума за мир у Босни у Херцеговини и утврђене принципе за формирање власти у суседној држави.

Радује нас договор о формирању Савета министара, јер ће то допринети безбедности и стабилности Босне и Херцеговине, али и целог региона, те унапређењу односа БиХ са Србијом и Хрватском", изјавио је у име Председништва СПО Александар Чотрић, заменик председника Странке.

"Указујемо и на значај јасно исказаног опредељења председника три водеће странке у српском, бошњачком и хрватском народу да ће интензивно радити на усклађивању домаћег законодавства са правном регулативом Европске уније у циљу испуњавања потребних услова за приступање ЕУ.

Такође, поздрављамо одлуку челних људи БиХ да се унапређују односи са НАТО-ом, посебно конкретизацијом тог става да ће Комисија за НАТО интеграције БиХ сарађивати са свим релевантним институцијама с циљем реализације односа са НАТО-ом, укључујући израду нацрта и планова, на основу одлука Председништва и Савета министара БиХ", наводи Чотрић у својој изјави.

"Овим ставовима руководство БиХ јасно је одредило унутрашње и спољнополитичке приоритете и кренуло је путем скоро свих држава Западног Балкана које су за своје основне циљеве прогласиле учлањење у Европску унију и НАТО.

ЕУ и НАТО су главни гаранти мира, напретка и сигурне будућности целог региона и зато верујемо да ће после одлука донетих у свим суседним државама (Албанији, БиХ, Бугарској, Мађарској, Румунији, Северној Македонији, Хрватској и Црној Гори), ово опредељење добити снажнију подршку јавности, медија, политичких странака и институција и у Србији", закључио је Чотрић.