„С обзиром на то да је антифашизам један од темеља на којима се заснива Европска унија, позивам надлежна тела Европског парламента да не верификују мандат Ружи Томашић, поново изабраној посланици из Хрватске на листи Хрватских суверениста, јер отворено пропагира и велича усташки нацизам, једног од највернијих савезника Хитлеровог Трећег рајха“, изјавио је Александар Чотрић, народни посланик Српског покрета обнове.

Недељник „Новости“ који излази у Загребу објавио је у најновијем броју фотографију Руже Томашић у униформи Женске усташке младежи, како у Канади 1980. године рецитује сопствене песме „Хрватској“, која се завршава поздравом „Вјечно за дом спремни“ и „Поглавнику“, посвећену Анти Павелићу, творцу монструозне НДХ-а. Поменуте песме објављене су у часопису „Независна држава Хрватска“ који је уређивао Срећко Пшеничник, Павелићев зет и први човек усташке емигрантске организације Хрватски ослободички покрет.

„Наказна творевина НДХ је одмах по успостављању у априлу 1941. године донела 'расне законе' и формирала ланац концентрационих логора у којима је на најзверскоји начин убијено више од милион деце, жене и мушкараца само зато што су били српске, јеврејске или ромске нације.

Посебно забрињавајуће у држању Томашевићеве јесте да је, потврђујући аутентичност фотографије и објављене песме, изјавила за 'Новости' да се 'није одрекла својих уверења'," указује Чотрић, који и члан скупштинског Одбор за дијаспору и Србе у региону.

„Европска унија је за свој празник и Дан Европе одредила 9. мај - Дан победе над фашизмом и зато посланицима који отворено заговарају фашизам, нацизам и усташтво не сме бити места у клупама Европског парламента“, закључује посланик Чотрић.