Народни посланик СПО Александар Чотрић упутио је данас предлог Комисији за споменике, називе тргова и улица Скупштине града Београда да се једна улица у главном граду назове по свештенику, књижевнику и политичком затворенику Сави Банковићу (1905-1997) – „српском Солжењицину“, који је  због свог верског и идејног опредељења провео више од деветнаест година на робији под комунистичким режимом.

„Проту Банковића је због сарадње са Југословенском војском у Отаџбини, Виши војни суд у Крагујевцу 1945. године осудио на 15 година робије, коју је издржао у затвору у Сремској Митровици. Други пут ухапшен је док је био свештеник у Бешкој код Инђије и осуђен је 1973. године на четири године затвора због поседовања књига и летописа који су оквалификовани као 'непријатељска пропаганда'“, наводи Чотрић у свом образложењу.

О годинама проведеним у казаматима свештеник Сава Банковић написао је мемоарску прозу под насловом "У предворју пакла", која се може сматрати српском верзијом «Архипелага Гулаг», јер описује тортуру којој су били изложени југословенски политички затвореници у тоталитарном режиму Јосипа Броза Тита.

„Русија се на достојан начин одлужила Александру Солжењицину и другим руским интелектуалцима који су страдали због својих уверења током комунистичког периода, а исто или слично учиниле су и друге земље бившег источног блока, у којима су некадашњи политички затвореници у потпуности рехабилитовани.

Крајњи је час да и Србија и њен главни град, барем постухумно, укажу дужно признање и поштовање страдалнику проти Банковићу, у циљу духовног отрежњења и катарзе од заблуда тоталитарне идеологије и суочења са великим и некажњеним злочинима, како се то време више никада не би поновило“, закључује посланик Чотрић свој предлог упућен надлежној градској комисији за именовање улица у Београду.