Александар Чотрић, народни посланик и заменик председника СПО разговарао је данас у румунском граду Решици са Матејем Лупуом, префектом жупаније Караш-Северин.

Чотрић је изразио задовољство због традиционално добрих односа две државе које представљају модел добросуседства у региону и захвалио је на континуираној подршци Румуније чланству Србије у Европској унији, посебно у овом периоду када наш источни сусед председава ЕУ. Чотрић је истакао да Србија изузетно цени принципијелни став Румуније о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Чотрић је рекао да је Србија заинтересована за даље интензивирање економске сарадње, изразивши задовољство због тога што Румунија сматра Србију најважнијим економским партнером у региону.

Префект Лупу је истакао да је неопходно радити на Дунавској стратегији, односно да се у будућу сарадњу Румуније и Србије укључи развој саобраћаја на  Дунаву, како би ова река постала важан коридор, и да се у том смислу искористе европски фондови и друге могућности које се пружају.

Саговорници су сложили и да је потребно отварању нових граничних прелаза између Србије и Румуније, као и реконструкцији и модернизацији железничке инфраструктуре Београд - Темишвар - Европски правац, као и изградњи аутопута Београд – Темишвар.

Чотрић је рекао да су права румунске мањине у Србији загарантована и да је њен положај, као и статус осталих мањина у нашој земљи, регулисан по највишим европским стандардима. Подсетио је да у жупанији Караш-Северин, у западном делу Румуније, Срби чине око два процента становништва и да живе компактно у насељима на обали Дунава. Захвалио је румунској страни што је положај српске мањине у Румунији у основи добро уређен, али да је могуће и потребно додатно унапређивати га, посебно у области школства и информисања.