Српски покрет обнове поздравља данашњу посету нашој земљи словеначког председника Борута Пахора, јер сматра да ће допринети унапређењу политичких, економских и културних веза између две земље и два народа који имају много тога заједничког у прошлости и садашњости.

СПО покреће иницијативу да се једна од београдских улица назове именима мајора Југословенске краљевске војске Србина Александра Мишића и Словенца Ивана Фрегла који су заједно положили животе бранећи Отаџбину од нацистичког окупатора.  

Мишић и Фрегл предводили су и организовали у ваљевском крају отпор против немачке окупације Краљевине Југославије. Херојски су се борили, пружали жесток отпор офанзиви на Равну гору и бранили одступницу Врховном штабу и генералу Михаиловићу. Обојица су заробљени децембра 1941. године, у Струганику, родном месту војводе Живојина Мишића, Александровог оца.  

Мишић и Фрегл заједно су стрељани у немачком затвору у Ваљеву, пошто су одбили понуду да буду помиловани и пређу на страну окупаторске војске. Александар Мишић је понуду Немаца одбио речима да његова мајка јесте Немица, али да је сва његова немачка крв истекла када је 1914. био рањен у бици на Колубари, а Иван Фрегл је захтевао да  командује немачким стрељачким стројем који је пуцао у њега.