Последњег дана јануара навршавају се 24 године од одржавања првих антикомунистичких демонтрација у Србији, међу којима су били и садашњи челни људи Српског покрета обнове.

Тада су први пут јавно са застава Социјалистичке Републике Србије биле изрезане црвене звезде петокраке, симбол Комунистичке партије, а грађани су узвикивали: "Српска обнова!" и "Вуче, Вуче"!

На београдском Тргу Републике 31. јануара 1990. године одржан је масован протест против режима Слободана Милошевића. Месец дана раније срушен је диктаторски режим Николаја Чаушескуа у Румунији и опозиционари су прижељкивали сличан развој догађаја и у Београду.

Више од двадесет хиљада људи тражили су оставку Слободана Милошевића и Владе Србије и формирање Владе националног спаса коју би требало да чине представници управо формираних опозиционих странака, Српске православне цркве, Српске академије наука и уметности, Београдског универзитета и Удружења књижевника Србије.

Демонстранти су се са Трга Републике у вечерњим часовима упутили ка згради Председништва Србије у Пионирском парку. Полицајци су распоређени у неколико кордона спречавали демонстранте да продру у Председништво, јер је Слободан Милошевић одбијао да се појави и поднесе тражену оставку. После неуспешних преговора са Михаљом Кертесем, уследила је муњевита и брутална акција полиције која је физички насрнула на окупљене грађане и ухапсила више десетина демонстраната, међу којима и данашње чланове СПО.

Овај дан памтимо као први скуп који су организовале опозиционе странке, које су биле тек образоване почетком 1990. године и још увек нису биле званично регистроване.