Народни посланици проф. др Љубиша Стојмировић, Миодраг Линта и Александар Чотрић разговарали су данас у Народној скупштини Републике Србије с послаником Скупштине покрајине и града Беча Немањом Дамњановићем.

Дамњановић је постао посланик октобра 2015. године и први је Србин у историји Републике Аустрије који је изабран у њено законодавно тело.

У Аустрији живи око три стотине хиљада људи српског порекла, а у Бечу више од 150 хиљада.

„Србија жели“, истакли су посланици српског парламента, „да допринесе њиховој интеграцији у аустријско друштво, уз очување идентитета кроз свестране везе с матичном земљом у области образовање, културе, религије и спорта“.

Посланици Скупштине Србије - Стојмировић, Линта и Чотрић и њихов колега из Аустрије Дамњановић сагласили су се да парламентарна дипломатија може да допринесе даљем развоју политичких и економских односа између Србије и Аустрије. Договорено је да убудуће посланици два парламента редовно сарађују, посебно у оквиру парламентарних одбора и Посланичке групе пријатељства с Аустријом у Скупштини Србије.

„Аустрија је“, констатовано јe заједнички, „највећи страни инвеститор у нашој земљи и очекује се да ће аустријска предузећа ове године запослити додатних две хиљаде људи, као и да ће трговинска размена између Србије и Аустрије с прошлогодишњих седам стотина милиона евра бити повећана на милијарду евра“.

Посланик Скупштине Беча Немања Дамњановић истакао је да је Слободарска странка Аустрије, чији је посланик, против признавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије и против санкција Европске уније Руској Федерацији.

Посланици Скупштине Србије и Скупштине Беча разматрали су аспекте избегличке кризе, закључујући да је потребно све учинити да се у региону Блиског истока и севера Африке успостави одрживи мир, како би се зауставио велики избеглички талас који се креће ка Балкану и Западној Европи.