На данашњи дан, 1. јуна 1993. године одржане су демонстрације испред Скупштине СР Југославије због физичког напада на посланика Српског покрета обнове Михаила Марковића у згради парламента.

Поводом 26. годишњице од овог догађаја Српски покрет обнове поновља захтев да се отворе тајни досијеи служби безбедности како би се утврдила пуна истина и одговорност за повреде људи на тим демонстрацијама, хапшење и злостављање Вука и Данице Драшковић, лишавања слободе неколико потпредседника СПО и учесника демонстрација и смрт једног полицајца.

Подсећамо да је током трајања скупштинског заседања посланик Српске радикалне странке Бранислав Вакић нанео тешке телесне повреде посланику СПО, што је изазвало револт грађана и њихово окупљање испред здања парламента. Овај напад био је најозбиљнији инцидент у скупштини још од 20. јуна 1928. године и убиства тројице посланика ХСС-а које је починио радикал Пуниша Рачић.

Скуп који је 1. јуна 1993. предводио СПО, због непримерене интервенције полиције, прерастао је у сукоб са демонстранатима, током којега је ухапшена 131 особа, повређене 32 особе, а полицајац Милорад Николић је погинуо. Утврђено је да су само припадници МУП-а користили ватрено оружје.

У седишту СПО ухапшени су и брутално претучени председник СПО Вук Драшковић и његова супруга Даница.

Вук Драшковић је 1. јула отпочео штрајк глађу. Под притиском Драшковићевог штрајка глађу, протеста присталица СПО и појединих опозиционих странака, као захтева водећих светских лидера - америчког председника Била Клинтона, председника Русије Бориса Јељцина, првог човека Француске Франсоа Митерана, британског премијера Џона Мејџора, грчког председника владе Константина Мицотакиса и других, Вук и Даница Драшковић ослобођени су аболицијом 9. јула 1993. године.