Делегација младих чланова Српског покрета обнове положила је данас венце на местима где су 9. марта 1991. године погинули ученик Бранивоје Милиновић и полицајац Недељко Косовић.

Тога дана, у Београду су одржане велике демонстрације које је организовао Српски покрет обнове са циљем пада „ТВ Бастиље“, како је названа Милошевићева телевизија, фабрика мржње и лажи, која је била пропагандни ослонац режима. Захтеван је радикални раскид са комунистичким поретком, окретање државе ка Западу и обустављање ратне хистерије која је тресла тадашњу Југославију. Режим Слободана Милошевића и комунистичких генерала на голоруке демонстранте послао је више од десет хиљада наоружаних полицајаца, оклопне транспортере, водене топове полубојне отрове, коњицу, дресиране псе, ескадроне служби безбедности и тенкове. Увече су специјалне јединице упале у зграду Скупштине Србије и ухапсиле вођу демонстрација, председника СПО Вука Драшковића. Међу Милошевићевим командосима био је и Насер Орић, будући ратни командант Сребренице.

Упркос бруталној сили, режим је поражен тог незаборавног дана. Пала је „ТВ Бастиља“, оставку је морао да поднесе и министар полиције, сви ухапшени демонстранти, њих неколико стотина, су ослобођени. Нажалост, већинска Србија била је уз Слободана Милошевића и комунистичке генерале ЈНА. И народ и држава гурнути су у ратну катастрофу.

Битка између прошлости и будућности, између Истока и Запада, започета 9. марта ’91, још траје, још није одлучена.