Посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић предао је парламенту предлог Декларације о осуди злочина комунизма после 12. септембра 1944. године.

У тексту документа предлаже се да скупштина "најоштрије осуди злочине против цивилног становништва почињене после 12. септембра 1944. године на територији Србије и бивше Југославије, којима су десетине хиљада људи, из идеолошких разлога лишени живота, слободе или других права, без судске или административне одлуке", саопштио је СПО.

У тексту Декларације поред осталог, осуђују се злочини над припадницима немачке мањине, која је била изложена протеривању из земље, отимању имовине, терору и ликвидацији, у име одмазде за наводни геноцид почињен у Банату над Србима.

Како се наводи, осуђује се одмазда комунистичког режима и према другим националним мањинама.

"Циљ усвајања Декларације је утврђивање пуне историјске и кривичноправне истине о догађајима током и после Другог светског рата, ради постизања националног помирења, изградње духа толеранције и међусобног поштовања у интересу грађана Србије", наведено је у саопштењу СПО-а.

У саопштењу се додаје да се декларација темељи на Уставу Србије, Резолуцији 1481 Парламентарне скупштине СЕ о Потреби за међународном осудом злочина тоталитарних режима и Прашкој декларацији.

Чотрић је изразио уверење да ће документ ускоро бити на дневном реду седнице Скупштине Србије и да ће га подржати посланици.